Blog: Zelfvertrouwen

Blog: Zelfvertrouwen


In deze blog lees je meer over het belang van zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen speelt een grote rol in hoe jij presteert – tijdens welke prestatie dan ook, of dat nou tijdens een sportprestatie is in een training of wedstrijd, op je studie, het werk of als team in het bedrijfsleven. Maar wat is zelfvertrouwen precies? En hoe kun je dit mentale aspect versterken? Lees snel verder als jij ook alles uit jezelf wilt halen en wilt leren hoe je met meer vertrouwen in jezelf het beste resultaat behaalt.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen betekent dat je gelooft in je eigen kunnen. Het is het gevoel dat je een taak aankunt, dat je weet wat je waard bent en dat je met uitdagingen kunt omgaan. Zelfvertrouwen betekent niet dat je nooit twijfelt – het betekent dat je ondanks die twijfels toch blijft gaan. Denk bijvoorbeeld aan een belangrijke performance: als jij er vol vertrouwen staat, is de kans groter dat je scherp, gefocust en vastberaden bent.

Zelfvertrouwen bouw je op

Net zoals je spieren traint in de sportschool, kun je ook je zelfvertrouwen trainen. Dit begint vaak bij het erkennen van je successen, hoe klein ook. Heb je een moeilijke situatie doorstaan? Complimenteer jezelf. Heb je een fout gemaakt maar ben je blijven doorgaan? Dat is winst. Door deze kleine momenten bewust te benoemen, groeit je vertrouwen in jezelf.

Een handige tip: schrijf na elke performance drie dingen op die goed gingen. Dit helpt je om te focussen op wat je al wél kan, in plaats van wat nog beter moet.

Nu is het enige moment dat bestaat

Net als bij tegenslagen, helpt het bij zelfvertrouwen ook om in het nu* te blijven. Als je te veel nadenkt over een fout die je net maakte, of je zorgen maakt over wat er straks mis kan gaan, raak je uit balans. Door te focussen op het moment zelf – je ademhaling, je taak, je houding – kom je weer in je kracht te staan.

''Zelfvertrouwen leeft in het nu, niet in het verleden of de toekomst.''

De kracht van positieve gedachten

Wat je tegen jezelf zegt, heeft enorm veel invloed op je zelfvertrouwen. Zeg je tegen jezelf: “Ik ga dit niet kunnen”? Dan ga je dat ook geloven. Maar als je denkt: “Ik heb dit geoefend, ik kan dit”, dan zet je jezelf in een veel sterkere positie.

''Positieve zelfspraak is geen trucje – het is een gewoonte die je kunt ontwikkelen.''

Wees je bewust van je innerlijke stem. Zou je zo tegen je beste vriend(in) praten? Waarschijnlijk niet. Praat dan ook niet zo tegen jezelf.

Zelfvertrouwen is besmettelijk

Omring jezelf met mensen die in je geloven. Coaches, vrienden, kennissen, familie – zij kunnen een grote rol spelen in het versterken van jouw zelfvertrouwen. En andersom werkt het ook: als jij zelfverzekerd bent, straal je dat uit naar anderen. Hierdoor wordt het hele team sterker en positiever. Je doet het niet alleen – en dat hoef je ook niet.

Ook buiten de sport

Zelfvertrouwen is niet alleen belangrijk in het veld tijdens sport, maar ook in het dagelijks leven. Heb jij het gevoel dat je iets niet kan tijdens studie, op werk of merk je dit in je team? Herinner jezelf dan aan momenten waarop je doorzette en tóch resultaat boekte. Zelfvertrouwen groeit telkens als je uit je comfortzone stapt – ook buiten de sport.

Vertrouw op jezelf, dat is het begin van alles

Zelfvertrouwen is geen magie, het is een mentale vaardigheid die je kunt trainen. En het is de basis voor groei, prestaties en plezier. Want als jij in jezelf gelooft, durf je stappen te zetten, fouten te maken én ervan te leren. Je durft jezelf te laten zien. En juist dan kun je het beste uit jezelf halen en nog meer bereiken.

Sportpsychologie draagt bij aan jouw mentale gezondheid en zelfvertrouwen. Ook jij kunt leren om met meer vertrouwen te presteren. Een SPORTPSYCHOLOOG VSPN® kan je daarbij helpen. Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder!